Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 00:16 - Египетската Mau
Автор: cuky Категория: Хоби   
Прочетен: 3377 Коментари: 0 Гласове:
2



 
image
Египетската мау е впечатляваща котка, не само заради историята си, но и заради чудесния си характер и поразителна външност.

Мау (това е египетската дума за котка) е ясно идентифицирана във произведенията на изкуството на древните египтяни, което премахва всяко съмнение на експертите че Египетската мау е наистина котката одомашена от петнистите подвидове на Африканската дива котка от тази уникална култура. Да погледнем това красиво и завладяващо създание е възможност да погледнем една жива реликва. image
Ролята на Мау в религията, митологията и всекидневния живот на Египтяните показва степента на привързаност и уважение при която са живели тези котки. Били са почитани като богове, уважавани като домашни любимци, защитавани от законите, мумифицирани и оплаквани след смъртта им.

imageИсторията им в Северна америка започнала с внасянето им през 1956 година от руската принцеса в изгнание Натали Трабетска. Признанието от CFA за участие в състезанието на шампионитедошло през 1977. В миналото всички Египетски мау в САЩ и Канада били свързани с два от предците си първоначално внесени от развъдника Фатима. По-нови внасяния обогатили и разширили наличния генен басейн на породата.
image
image
Египетската мау се отличава по това че е единствената естествена порода с петна от домашните котки. Изключително интелигентно животно, Мау е от голяма важност за семейството, както човешкото така и нейното собствено, и е крайно лоялна в привързаността си към тях. Те са умерено активни и често изразяват радостта си с напевен глас и махане с опашка с голяма скорост докато тъпчат с предните лапи.

С елегантното си тяло което е цялото на петна (случайно разположени), със пръстени по краката и опашката, изразителни зелени очи, ясно видими линии по лицето, притеснено изражение, и грациозна походка на гепард, не е чудно че Мау привличат толкова много внимание по котешките изложби.

имат четири цвята: сребърно, бронзово, опушено, черно и синьо. Черната и синя Мау не се допускат до изложби, но могат да се регистрират и както останалите Мау са чудесни домашни любимци. 

imageimage

 

image

Мау

© MenNefer Mau 2003





Тагове:   Mau,


Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cuky
Категория: Тя и той
Прочетен: 32492
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 120
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол